Dezvoltarea inteligenței emoționale a elevilor 

 

 

Componenta emoțională a educației este obligatorie în unele țări din UE, în timp ce în altele nu există, de exemplu, proiectul EQstudents este un proiect unic care abordează lipsa unui curriculum structurat în sistemele educaționale naționale în ceea ce privește dezvoltarea componentelor emoționale în școlile primare și gimnaziale, așa cum este înțeles de Goleman (accent pe realizările științifice, dezvoltarea inteligenței cognitive).

Acesta adaptează o abordare intersectorială, reunind 7 parteneri din 5 țări UE din interiorul și din afara educației (specializare în neuroștiințe, dezvoltarea de jocuri, intervenție terapeutică, dezvoltarea de instrumente de predare inovatoare și creative) - pentru a crea o alianță de experți, organizații și sectoare diferite cu perspective și resurse diverse pentru a aborda mai eficient provocările educaționale complexe. Importanța EQ a fost deja recunoscută în Raportul analitic al UE (2018) "Strengthening Social andEmotional Education...", în care se afirmă că dezvoltarea competențelor emoționale are un impact pozitiv asupra diverselor aspecte ale vieții copiilor și tinerilor în ceea ce privește educația, învățarea, bunăstarea și sănătatea mintală a acestora. Cultivarea inteligenței emoționale a copiilor pentru a fi mai bine pregătiți pentru provocările vieții, pentru a-și recunoaște și gestiona propriile emoții este deosebit de importantă în lumea pandemică de astăzi și în cea de mâine. În plus, proiectul corespunde Recomandării Comisiei din 20 februarie 2013 "Investiția în copii: întreruperea ciclului dezavantajelor" (2013/112/UE), deoarece sporește capacitatea sistemelor de educație de a întrerupe ciclul dezavantajelor, asigurând că toți copiii pot beneficia de o educație incluzivă de înaltă calitate care promovează dezvoltarea lor emoțională,socială, cognitivă și fizică; abordează diferențele în ceea ce privește disponibilitatea și calitatea educației și consolidează legătura dintre studenți, profesori, elevi și alți experți școlari. Mai mult, proiectul se adresează nevoilor viitorului. 

Materialele vor fi disponibile în limba română și în limbile naționale ale partenerilor, sub licență open source. Acestea vor putea fi preluate cu ușurință de către oricine, fie pentru motive personale fie pentru locul de munca.

Partenerii vor crea, de asemenea, materiale promoționale destinate școlilor și personalului pedagogic, elevilor, părților interesate, www, social media.