În fiecare luni, ora 21, în perioada 28.08-13.11.2017, ATFCT a realizat în parteneriat cu Sud Vest TV 12 ediții a emisiunii transmisă în direct „Psihologi și psihoterapie”.

De-a lungul edițiilor emisiunii, moderatorii Alina Zamoșteanu și Daniel Muranyi, membri fondatori ai ATFCT, ambii psihologi, psihoterapeuți și cadre didactice universitare, abordează din perspectiva psihoterapiei, alături de invitații lor, aspecte întâlnite în viața cotidiană – de la educarea copiilor la dragostea și infidelitatea în cuplu, situații de criză familială, etape de dezvoltare, alegerea psihoterapeutului și multe altele.

Emisiunea nu și-a propus oferirea de ofere soluții individualizate pentru rezolvarea aspectelor amintite anterior. Mai degrabă aceasta a luat naștere ca un răspuns la dorința moderatorilor de a oferi o perspectivă psihologică și psihoterapeutică asupra situațiilor problematice din viața individuală, de cuplu sau de familie, perspectivă care, implicit, să ducă la dezvoltarea unor alte atitudini ce permit îmbunătățirea acestor situații chiar de către persoanele implicate. Astfel, această emisiune nu se dorește și nici nu poate fi un înlocuitor al demersului psihoterapeutic specializat. 

 

 

„Rolul familiei în menținerea sănătății psihice a membrilor ei”
Invitat: dr. Anda Jurma
13.11.2017

La această ultimă ediție a emisiunii „Psihologi și psihoterapie”, moderatorii Alina Zamoșteau și Daniel Muranyi, au invitat-o în studio pe dr. Anda Jurma, medic psihiatru pentru copii și adolescenți, psihoterapeut de familie și cadru didactic universitar în cadrul UMF Timișoara, pentru a dezbate subiectul sănătății mentale în familie. Cum ar putea reacționa membrii familiei astfel încât să prevină apariția unor disfuncționalități?, Cum ar trebui sa reacționeze familia cand a apărut deja un comportament disfuncțional? Care sunt etapele de viață în evoluția unei familii?, Care sunt punctele critice și cum să le depășim?, Care este diferența între un comportament disfuncțional și o boală psihică?, Ce înseamnă atunci când spunem că un membru al familiei este purtător al simptomului familial?, De ce întotdeauna, în terapiile de familie, abordăm o situație în context și nu izolat?, De ce părinții opun uneori rezistență intervenției terapeutice?, Care sunt modalitățile în care reacționează copiii in situația unor disfuncționalități in familie? Dar adulții?

 

 

 

„Afecțiunile psiho-somatice”
Invitat: prof. univ. dr. Mona Vintilă
06.11.2017

La această ediție a emisiunii „Psihologi și psihoterapie”, invitata prof. dr. Mona Vintilă - medic specialist, psihoterapeut și cadru didactic universitar cu o vastă experiență - va aborda, în primul rând din prisma psihologică, împreună cu Alina Zamoșteau și Daniel Muranyi tulburările psiho-somaticeÎn ce context apar tulburările psiho-somatice și care sunt factorii declanșatori? Se pot acestea croniciza?, Care sunt cele mai frecvente tulburări și modul în care se manifestă acestea?, Care este diferența dintre o boală somatică și una psihosomatică?, Pot aceste tulburări apărea și la copii?, Cum se poate interveni în cazul acestor tulburări pe parte medicală și psihologică/psihoterapie. 

 

 

 

„Copii care se cresc singuri”
Invitat: lect. univ. dr. Oana Dău-Gașpar
30.10.2017

Cei doi psihoterapeuți, dr. Alina Zamosteanu și dr. Daniel Muranyi, vor aborda împreună cu lect. dr. Oana Dău-Gașpar, psiholog și psihoterapeut, tema copiilor depărtați de părinți - acei copii sau adolescenți ai căror părinți sunt plecați în străinătate sau lucrează foarte mult, sau sunt în situație de divorț – și efectele asupra părinților.

 

 

 

„Cine sunt eu? De ce nu sunt fericit când am totul?”
Invitați: dr. psih. Ioana Duma și psih. Sorin Duma
23.10.2017

În această ediție a emisiunii "Psihologi și psihoterapie" cei doi psihoterapeuți, dr. psih. Alina Zamosteanu și dr. psih. Daniel Muranyi, vor discuta cu invitații lor dr. Ioana Duma și Sorin Duma, psihologi și psihoterapeuți, formatori și supervizori certificați în analiză tranzacțională, despre cum detectăm tiparele comportamentale și emoționale care ne opresc în a fi autentici în raport cu sinele și cu ceilalți, cum pot fi gestionate tristețea și furia la copii (de către părinți), dar și la adulți, cum dezvoltăm relații autentice, ce înseamnă negarea emoțiilor, cum se dezvoltă patologiile/dependențele plecând de la emoții.

 

 

 

„Hipnoză și psihoterapie”
16.10.2017

Cei doi moderatori psihoterapeuți, dr. Alina Zamosteanu și dr. Daniel Muranyi, vor aborda tema hipnozei – un domeniu de cele mai multe ori înțeles greșit (hulit sau aclamat) și învăluit într-o aură de misticism. Ce este hipnoza și autohipnoza – magie sau tehnică, esoterism sau știință – și de ce cuvântul „hipnoză” este un fals?, Cum putem aplica tehnici hipnotice în viața de zi cu zi?, Cine poate beneficia de hipnoterapie? Există subiecți „buni” și subiecți „răi”?, Care este diferența dintre transa ușoară și cea profundă?, Este hipnoterapia mai eficientă decât alte forme de psihoterapie?, Oferă regresia hipnotică o confirmare a „vieților anterioare”?, Poate clientul minți cât timp se află în transă?, Sunt relaxarea și transa hipnotică inevitabil interdependente?, Este clientul aflat în transă sau hipnotizatorul cel care controlează ceea ce se întâmplă în transă?, Poate rămâne cineva blocat în transă?, Poate exista hipnoterapie prin telefon?, Cine are dreptul să practice hipnoterapia?

 

 

 

„Psihoterapia la copii și adolescenți cu depresie și anxietate”
Invitat: dr. Anda Jurma
09.10.2017

În această ediție a emisiunii "Psihologi și psihoterapie", invitat este medicul psihiatru pentru copii și adolescenți, psihoterapeut de familie și cadru didactic universitar in cadrul UMF Timișoara, dr. Anda Jurmacare va aborda în compania celor doi moderatori psihoterapeuți, dr. Alina Zamosteanu și dr. Daniel Muranyi, cauzele apariției anxietății și depresiei la copii și adolescențisimptome și dificultățivârsta la care acestea pot apărea, intervenții psihoterapeutice, dar și eventualele tratamente medicamentoase.

 

 

 

„Devianță și psihoterapie”
Invitat: psih. Delia Borza
02.10.2017

Psihoterapeuții dr. Alina Zamoșteanu și dr. Daniel Muranyi abordează tema devianței alături de invitatul lor: psihologul și psihoterapeutul Delia Borza, comisar șef de penitenciare, director adjunct Reintegrare Socială Penitenciarul Timișoara. De-a lungul emisiunii, se vor oferi răspunsuri la diverse întrebări: Cum poate domeniul psihoterapiei să ofere o imagine clară asupra fenomenului devianței?, Oferă psihoterapia o cale prin care familia și societatea să intervină asupra comportamentelor deviante sau chiar antisociale?, Pot fi cauzele comportamentului deviant regăsite în dinamica familială?, Cum poate interveni psihoterapia în situații de devianță precum agresiunea, furtul, minciuna, consumul de droguri?

 

 

 

„Are psihoterapia efect?”
25.09.2017

În cadrul acestei ediții a emisiunii „Psihologi și psihoterapie”, cei doi psihoterapeuți, dr. Alina Zamoșteanu și dr. Daniel Muranyi, au abordat aspecte referitoare la efectele psihoterapiei, problemele și dificultățile care se pot aborda în terapie, existența soluției magice la problemele clientului, modul în care se derulează o ședință de psihoterapie, relația terapeutică, diferența dintre psiholog, psihoterapeut, coach, consilier de dezvoltare personală, cum poate clientul recunoaște că psihoterapeutul își depășește atribuțiile, ce nu este de dorit să observe un client în psihoterapie (în comportamentul terapeutului) și multe altele.

 

 

„Psihoterapia dificultăților sexuale”
Invitat: prof. univ. dr. Mona Vintilă
18.09.2017

La această ediție a emisiunii „Psihologi și psihoterapie” este invitată doamna prof. dr. Mona Vintilă – medic specialist, psihoterapeut și cadru didactic universitar cu o vastă experiență – care tematizează împreună cu noi dificultățile legate de dinamica sexuală, precum și educația copiilor în acest sens și modurile de abordare în psihoterapie, dovedit fiind faptul că de multe ori aceste dificultăți au o cauză psihogenă.

 
 

„Poate dragostea în cuplu dăinui?”
Invitat: dr. psih. Sara Iwanir, Israel
11.09.2017

După ce în ediția anterioară am abordat infidelitatea în cuplu, în această ediție vom aborda relația de cuplu din prisma dragostei și pasiunii, oferind chiar perspective asupra menținerii conexiunii dintre parteneri. Pentru acest lucru, am invitat-o la această ediție prelungită pe dr. Sara Iwanir din Israel, psiholog, psihoterapeut si trainer cu 40 de ani de experiență în domeniul terapiei familiale și de cuplu.

 

„Infidelitatea în cuplu”
Invitat: psih. Ciprian Angheluță
04.09.2017

Am abordat în această ediție posibilele cauze, efecte și modalități de psihoterapie a infidelității în cuplu.

 

„Părintele – prieten sau educator al copilului?”
Invitat: lect. univ. dr. Oana Dău-Gașpar
28.08.2017