13 noiembrie 2017

La această ultimă ediție a emisiunii Psihologi și psihoterapie, moderatorii Alina Zamoșteau și Daniel Muranyi, au invitat-o în studio pe dr. Anda Jurma, medic psihiatru pentru copii și adolescenți, psihoterapeut de familie și cadru didactic universitar în cadrul UMF Timișoara, pentru a dezbate subiectul sănătății mentale în familie. 

 


Cum ar putea reacționa membrii familiei astfel încât să prevină apariția unor disfuncționalități?, Cum ar trebui sa reacționeze familia cand a apărut deja un comportament disfuncțional? Care sunt etapele de viață în evoluția unei familii?, Care sunt punctele critice și cum să le depășim?, Care este diferența între un comportament disfuncțional și o boală psihică?, Ce înseamnă atunci când spunem că un membru al familiei este purtător al simptomului familial?, De ce întotdeauna, în terapiile de familie, abordăm o situație în context și nu izolat?, De ce părinții opun uneori rezistență intervenției terapeutice?, Care sunt modalitățile în care reacționează copiii in situația unor disfuncționalități in familie? Dar adulții?

De-a lungul edițiilor emisiunii, transmise în direct pe Facebook și în rețeaua TV a UPC, canalul 120, moderatorii Alina Zamoșteanu și Daniel Muranyi, ambii psihologi, psihoterapeuți și cadre didactice universitare, abordează din perspectiva psihoterapiei, alături de invitații lor, aspecte întâlnite în viața cotidiană – de la educarea copiilor la dragostea și infidelitatea în cuplu, situații de criză familială, etape de dezvoltare, alegerea psihoterapeutului și multe altele.

06.11.2017  Afecțiunile psiho-somatice. Invitat: prof. univ. dr. Mona Vintilă.
30.10.2017  Copii care se cresc singuri. Invitat: lect. univ. dr. Oana Dău-Gașpar.
23.10.2017  Cine sunt eu? De ce nu sunt fericit când am totul? Invitați: dr. psih. Ioana Duma și psih. Sorin Duma.
16.10.2017  Hipnoză și psihoterapie
09.10.2017  Psihoterapia la copii și adolescenți cu depresie și anxietate. Invitat: dr. Anda Jurma.
02.10.2017  Devianță și psihoterapie. Invitat: psih. Delia Borza.
25.09.2017  Are psihoterapia efect?
18.09.2017  Psihoterapia dificultăților sexuale. Invitat: prof. univ. dr. Mona Vintilă.
11.09.2017  Poate dragostea în cuplu dăinui? Invitat: dr. psih. Sara Iwanir, Israel.
04.09.2017  Infidelitatea în cuplu. Invitat: psih. Ciprian Angheluță.
28.08.2017  Părintele – prieten sau educator al copilului? Invitat: lect. univ. dr. Oana Dău-Gașpar.

Această emisiune nu încearcă să ofere soluții individualizate pentru rezolvarea aspectelor amintite mai sus. Mai degrabă este o dorință de a oferi o perspectivă psihologică și psihoterapeutică asupra situațiilor problematice din viața individuală, de cuplu sau de familie, perspectivă care, implicit, să ducă la dezvoltarea unor alte atitudini ce permit îmbunătățirea acestor situații chiar de către persoanele implicate. Astfel, această emisiune nu se dorește și nici nu poate fi un înlocuitor al demersului psihoterapeutic specializat.